Home > Novinky > Deník z Malawi 9
Co_mi_napsal_kamarád_z_Česka

Opět se Vám hlásíme z Malawi s čerstvými zážitky…

Vedle svých povinností v ordinacích se snažíme zvládat i další aktivity a projekty, na prvním místě však myslíme vždy na pacienty. Dnes ráno jsme kromě tradičního doplnění zásob léků a sušených mlék pro podvyživené kojence nakoupili i deky pro děti z chudých rodin. Večerní, noční i ranní chlad je velmi nepříjemný a bez patřičné ochrany vede k nemocem. Antibiotické suspenze a sirupy proti horečce a kašli u dětí proto patří k nejčastěji dokupovaným lékům. Deky tedy nejen brání zbytečným nemocem, ale šetří peníze na léky. Chudých rodin bez jediné deky na mnoho dětí je však pořád ještě dost. Kromě léků rozdáváme i různé školní potřeby, zejména propisky a sešity. V základní škole ve Fanuelu jsme žákům předali i dopisy a vlastnoručně vyrobené záložky do knih od dětí z Hronova. Originální osobní dopisy obsahovaly i jméno, věk a adresu autora. I když nejbližší pošta je daleko a místní děti na mezinárodní známku na dopis nemají, věříme, že přes učitele Amose a našeho místního koordinátora Aarona se nám podaří založit a udržet jejich vzájemnou komunikaci.
Dnes dělala Jiřinka pro Český rozhlas rozhovor s nejvyšším náčelníkem distriktu Mchinji, který nás poctil svou návštěvou v ordinaci. Bylo úsměvné, jak upřímně a spontánně vyjadřoval radost z naší pomoci jeho lidem, dokonce říkal, že by si hned od nadšení zatančil.
Čeká nás opět po roce setkání s Rotary klubem v Lilongwe, se kterým se snažíme pod taktovkou Rotary klubu Ostrava International i katovických Rotariánů o získání tzv. Global Grantu na mobilní kliniku. Ta by měla objíždět venkovské oblasti a zajíždět přímo do nejchudších vesnic. Snad tato spolupráce dospěje do úspěšného konce s posune naše možnosti pomáhat těm nejchudším zase výš na další úroveň.
Za celý team IH vám pěkný večer z Malawi přeje Rastislav Maďar.

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Povinná pole jsou označena *

*